Datum: 24. 08. 2017

Poštovani!

Kod nas možete plaćati u eurima i sa bankovnim karticama BA, Maestro, Visa, MasterCard i Karanta lijekove do vrijednosti 15 €.

Budući, da je bankovna provizija kod plaćanja lijekova, skupljih od 15 €, viša od vrijednosti naše usluge, ovakve lijekove ne možete
plaćati bankovnom karticom. Plaćanje takvih lijekova moguće je samo gotovinom.

Hvala za razumijevanje.

Vsa zdravstvena oskrba
na enem mestu

Homeopatija

Homeopatija

Izraz ‘homeopatija’ prihaja iz grških besed ‘homeo‘, kar pomeni ‘podobno/podoben’, in ‘pathos‘, kar pomeni ‘trpljenje’ ali ‘bolezen’. Nanaša se na temeljno načelo homeopatije, da se podobno zdravi s podobnim (‘similia similibus curentur‘).

Homeopatija je več kot 200 let stara in preizkušena metoda zdravljenja, ki temelji na holističnem in individualnem pristopu zdravljenja. Človeka obravnava na telesni, čustveni in miselni ravni. Kot alternativo konvencionalnim metodam zdravljenja jo je uvedel slavni nemški zdravnik Christian Samuel Freidrich Hahnemann. Pomaga povrniti ravnovesje, porušeno zaradi bolezni, tako da spodbudi vitalne in obrambne sile organizma.

Načela homeopatije

Homeopatija temelji na naslednjih načelih:

 • načelo podobnosti ali Similia similibus curentur (podobno se lahko zdravi s podobnim): temelji na Hahnemannovem spoznanju, da snov, ki pri zdravem človeku povzroči pojav določenih simptomov, lahko zdravi bolnika, ki ima enake simptome, kot so se pojavili pri zdravem prostovoljcu (npr. s kininom, ki pri zdravem človeku povzroči simptome, značilne za malarijo, lahko zdravimo bolnika, ki je zbolel za to boleznijo)
 • načelo individualnosti: zdravnik homeopat predpiše zdravilo na podlagi bolnikovih individualnih simptomov, ne pa na podlagi posplošene diagnoze. Bolniki z enako diagnozo lahko dobijo povsem različna homeopatska zdravila, saj se njihovi simptomi, če jih dovolj dobro analiziramo, kljub enaki diagnozi razlikujejo.
 • načelo potenciranja: homeopatska zdravila se pripravi tako, da se jih redči in pretresa; na vsaki stopnji redčenja postajajo zaradi pretresanja močnejša ("potentnejša"). Hahnemann je bil namreč zaradi stranskih učinkov svojih koncentriranih zdravil nezadovoljen, zato je preizkušal uporabo vedno večjih razredčin. Ugotovil je, da te ne delujejo več. Ko pa je na vsaki stopnji razredčevanja raztopino močno pretresal, je opazil, da se zdravilni učinek z redčenjem ni zmanjšal, ampak celo zvečal, ob tem pa izgubljal toksične stranske učinke, kar je idealna kombinacija. To je pripisal tresenju raztopine. Postopek je imenoval potenciranje (tresenje daje raztopini moč ali potenco).

Homeopatska zdravila

Homeopatska zdravila so pripravljena iz naravnih substanc mineralnega, rastlinskega ali živalskega izvora in so praviloma na voljo v obliki kroglic ali kapljic. V novejšem času pa se dobijo tudi že v obliki tablet, mazil, injekcij, svečk in kapljic za oči.

Pripravljamo jih tako, da izhodno snov postopoma redčimo in pretresamo v enakem razmerju. Topilo je voda ali raztopina alkohola. Redčenje poteka v razmerju 1 : 10 (D potence), 1 : 100 (C potence) ali 1 : 50 000 (LM oziroma Q potence).

Glede na število opravljenih potenciranj ločimo

 • nizke potence (C3, C6, C9, C12, C15)
 • srednje potence (C15, C30)
 • visoke potence (C30, C200, C1000)

Visoke potence in LM ali Q potence uporabljajo samo izkušeni homeopatski strokovnjaki, saj delujejo zelo močno in dolgotrajno. Homeoptska zdravila s s rednjimi in nizkimi potencami pa so namenjena tudi za samozdravljenje.

Odmerjanje

1 odmerek = 5 kroglic (granul)
Vedno upoštevamo značilnosti vsakega posameznega bolnika in njegovih težav. Novi odmerek sledi, ko učinek prejšnjega popusti. Priporočeni okvirni odmerki homeopatskih zdravil so:

potence C6 - C9 / 3 x dnevno
potence C10 - C15 / 1 - 2 x dnevno
potence C30 / 1 x dnevno ali nekajkrat tedensko
potence C200 / 1 x na mesec

Nasveti za jemanje homeopatskega zdravila

 • kroglic ne prijemamo, odmerimo jih v plastično žličko ali pokrovček, keramično ali stekleno posodico, lahko tudi na uporabnikovo dlan. Morebitnih odvečnih, na dlan stresenih kroglic, se ne sme vrečati nazaj v stekleničko.
 • damo pod jezik, podržimo slino in poližemo ali
 • raztopimo v vodi in pijemo po požirkih
 • homeopatska zdravila razvijejo svoje najboljše delovanje, če se zaužijejo na prazen želodec. Vsaj še pol ure po zaužitju zdravil se je priporočljivo izogibati hrani in pijači (razen vode) ter cigaretam. Nekatere snovi lahko vplivajo na delovanje homeopatskih zdravil, zato se jih med zdravljenjem izogibamo - mednje sodijo pripravki s kofeinom (kava, kokakola), s poprovo meto ali z mentolom (metin čaj, žvečilke, bonboni, zobne paste in zobne nitke), kamilico (kamiličnemu čaju, kamiličnim inhalacijam, kozmetičnim preparatom, ki vsebujejo kamilico), eteričnimi olji (kafra, evkaliptus, smrekovo olje, tigrovo mazilo, kitajsko mazilo, aromaterapija) ter močni parfumi in osvežilci zraka.
 • homeopatsko zdravljenje in zdravljenje s konvencionalno medicino se ne izključujeta in ju lahko izvajamo sočasno. Zdravila, ki jih je predpisal zdravnik, vzemimo uro pred ali uro po užitju homeopatskega zdravila.

Shanjevanje homeopatski zdravil

Homeopatska zdravila so zaradi posebnega načina izdelave občutljiva na izvore elektromagnetnega sevanja (televizija, mobilni telefoni, mikrovalovna pečica in podobno). Hraniti jih moramo na suhem in hladnem mestu, zaščitenim pred direktno sončno svetlobo in čim dlje od virov sevanja.

Zakonodaja

Marca 2006 je Slovenija na podlagi veljavne direktive sprejela Zakon o zdravilih (Uradni list RS, št. 31/2006), ki je opredelil tudi homeopatska zdravila in sprejela ustrezne podzakonske predpise za izvedbo zakona (za uporabo homeopatskih zdravil v humani in v veterinarski medicini). Oktobra 2008 je bil izdan Pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 94/2008).

Po Pravilniku o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini smejo homeopatska zdravila predpisovati le osebe, ki imajo diplomo medicinske fakultete in pridobljena znanja iz homeopatije, v skladu z zakonom, ki ureja izvajanje homeopatskega zdravljenja. Homeopatska zdravila se lahko izdajajo le v lekarnah. Pooblaščena oseba za izdajanje homeopatskih zdravil je magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije.

Homeopatska zdravila izdajamo in svetujemo v vseh enotah Lekarne Brežice.

Viri:

 1. ŽUŽEK, Miloš: Osnove homeopatije, samozaložba, 2007
 2. BLAŽIČ, Lidija , ZANKO, Indira: Družinski homeopatski vodnik, AdriaPharm, 2011
 3. EDVIN DERVIŠEVIĆ: Klasična homeopatija, Udruženje HOMEOPATI BIH, 2009
 4. http://adriapharm.com/index.php/homeopatija/

Katarina Novak, mag. farm.