Hrana in pijača, ki jo zaužijemo skupaj z zdravilom lahko pomembno vplivata na obnašanje zdravila v telesu – pravimo, da pride do interakcije zdravil s hrano (in pijačo). Interakcije lahko tečejo na različnih nivojih potovanja zdravila po telesu, saj lahko vplivajo na sproščanje, absorpcijo, metabolizem(presnovo) ali izločanje zdravila. Vpliv interakcij se tako lahko izrazi v zvečanem ali zmanjšanem učinku nekega zdravila, kar lahko privede do toksičnosti zdravila ali do popolnega izostanka učinka. V nekaterih drugih primerih pa lahko hrana omili neželene učinke zdravljenja z zdravili, zato je pomembno da ta zdravila jemljemo skupaj s hrano.
Vse interakcije niso »klinično pomembne«, kar pomeni, da se ne izrazijo v tolikšni meri, da bi bilo potrebno prilagajati režim odmerjanja zdravila, medtem ko nekatere pomembno vplivajo na učinkovitost in varnost zdravljenja z zdravilom. V nadaljevanju bodo predstavljena živila in najpogosteje uporabljene zdravilne učinkovine, katerih sočasno jemanje se odsvetuje.
GRENIVKA
Grenivka ali njen sok vplivata na metabolizem nekaterih zdravil, kar se lahko odrazi v povečanem ali zmanjšanem učinku zdravil. Uživanje grenivkinega soka se odsvetuje ob sočasni terapiji z zaviralci kalcijevih kanalčkov (amlodipin, nifedipin, …), nekaterih statinov (atorvastatin, simvastatin), antidepresivih, peroralnih hormonskih kontraceptivih, nekaterih antiepileptikih in ter pri zdravilih, ki se uporabljajo za preprečevanje zavrnitve presajenega organa. Zaradi suma na pomembne interakcije se odsvetuje tudi sočasna uporaba grenivkinega soka z zdravili za zdravljenje erektilne disfunkcije (sildenafil).
ZELENA ZELENJAVA
Zelena solata, špinača, ohrovt in ostala zelenjava zelene barve vsebujejo vitamin K, ki sodeluje v procesu strjevanja krvi. Pri jemanju zdravila proti strjevanju krvi (varfarin) je tako priporočljivo zmanjšati vnos zelenjave, bogate z vitaminom K.
ČESEN
Sočasno uživanje česna in zdravil, ki povzročijo zmanjšanje strjevanja krvi (antikoagulantna zdravila, pa tudi nesteroidni antirevmatiki), poveča tveganje za nastanek krvavitev.
ŠENTJANŽEVKA
Šentjanževka lahko okrepi presnovo številnih zdravilnih učinkovin, zaradi česar je učinek teh zdravilnih učinkovin močno zmanjšan ali celo izničen. Povečana razgradnja lahko traja še dva tedna po prenehanju jemanja šentjanževke. Šentjanževki se je potrebno izogibati npr. ob uporabi zdravil za preprečevanje nastanka krvnih strdkov, peroralnih hormonskih kontraceptivov, digoksina, teofilina, nekaterih zdravil za zdravljenje raka in AIDSA, določenih imunosupresivov, simvastatina (zdravilo za zniževanje maščob v krvi) ter nekaterih zdravil za zdravljenje epilepsije, migrene in ob uporabi določenih antidepresivov.
MLEKO IN SADNI SOKOVI
Določeni minerali, kot so kalcij, magnezij, železo in cink lahko z nekaterimi antibiotiki tvorijo netopne komplekse. Ti se ne morejo vsrkati v kri zaradi česar je zdravljenje z antibiotiki posledično neučinkovito. Kadar jemljete antibiotike iz skupine fluorokinolonov (ciprofloksacin, levofloksacin in moksifloksacin) ter tetraciklinov (doksiciklin), je potrebna posebna previdnost ob sočasnem uživanju mlečnih izdelkov ter prehranskih dopolnil, mineralnih vod ter sokov, ki vsebujejo omenjene minerale.
Podobna previdnost velja tudi ob jemanju zdravil za zdravljenje osteoporoze (bifosfonati), kjer so potrebni časovni zamiki med jemanjem bisfosfonatov in uživanjem teh mineralov.
KAVA
Kava vpliva na zdravila zaradi kofeina in čreslovin, ki jih vsebuje. Kofein poveča neželene učinke zdravil na osrednji živčni sistem, povzroča nemir in nervozo, čreslovine se vežejo na nekatere zdravilne učinkovine in jim zmanjšajo učinek. Dodatek kofeina določenim učinkovinam, npr. analgetikom, pa lahko poveča protibolečinski učinek teh zdravil.
ALKOHOLNE PIJAČE
Alkoholne pijače povzročajo številne medsebojne učinke z zdravili, zato velja splošno priporočilo, da ob jemanju zdravil ne pijemo alkoholnih pijač. Posebno opozorilo velja za pitje alkohola in jemanje enega izmed najbolj poznanih protibolečinskih sredstev – paracetamola (Lekadol®, Daleron®, Caffetin®, Coldrex, Doreta®, Panadol®, Zaldiar®) –, kjer lahko pride do resnejših, tudi življenjsko nevarnih učinkov.
Strogo prepovedano je tudi sočasno uživanje alkohola ob antibiotiku, ki vsebuje zdravilno učinkovino metronidazol. Priporoča se, da se uživanju alkohola izogibate med zdravljenjem z metronidazolom in še vsaj tri dni po zaključeni terapiji.
Prav tako se učinki zdravil, ki delujejo na osrednje živčevje (uspavala, antidepresivi, narkotiki) in učinek alkohola seštevajo, kar ima lahko vodi do zelo škodljivih posledic.
TIRAMIN
Bolniki, ki jemljejo antidepresiv moklobemid (inhibitor MAO), se morajo, zaradi nevarnosti hitrega povečanja krvnega tlaka, izogibati uživanju fermentiranih sirov, salam, temne čokolade, vina in piva, saj ta živila vsebujejo veliko tiramina.
PIRIDOKSIN (VITAMIN B6)
Ob jemanju levodope, zdravila za zdravljenje Parkinsonove bolezni, se je treba izogibati hrani, bogati s piridoksinom (vitamin B6), ki ga je veliko npr. v avokadu, fižolu, tuni, grahu, … Našteta hrana znižuje učinek levodope, ki tako ne bo zadosten.
Predstavljeni so le nekateri primeri sočasnega učinkovanja hrane in zdravil. V kolikor bi vas zanimalo še kaj več oziroma bi imeli še kakšna vprašanja glede pravilne uporabe vaših zdravil, se lahko prijavite na storitev PREGLEDA UPORABE ZDRAVIL, kjer vam bodo farmacevti z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja in vam svetovali o pravilni uporabi zdravil. Za več informacij pokličite na številko 07 49 94 735, kjer se lahko naročite na storitev.
Pripravila:
Martina Lapuh, mag. farm
Februar 2023