Datum: 24. 08. 2017

Poštovani!

Kod nas možete plaćati u eurima i sa bankovnim karticama BA, Maestro, Visa, MasterCard i Karanta lijekove do vrijednosti 15 €.

Budući, da je bankovna provizija kod plaćanja lijekova, skupljih od 15 €, viša od vrijednosti naše usluge, ovakve lijekove ne možete
plaćati bankovnom karticom. Plaćanje takvih lijekova moguće je samo gotovinom.

Hvala za razumijevanje.

Vsa zdravstvena oskrba
na enem mestu

VPLIV HRANE IN PIJAČE NA DELOVANJE ZDRAVIL

vpliv hrane in pijače na delovanje zdravil

Hrana in pijača, ki jo zaužijemo skupaj z zdravilom lahko pomembno vplivata na obnašanje zdravila v telesu – pravimo, da pride do interakcije zdravil s hrano (in pijačo). Interakcije lahko tečejo na različnih nivojih potovanja zdravila po telesu, saj lahko vplivajo na sproščanje, absorpcijo, metabolizem(presnovo) ali izločanje zdravila. Vpliv interakcij se tako lahko izrazi v zvečanem ali zmanjšanem učinku nekega zdravila, kar lahko privede do toksičnosti zdravila ali do popolnega izostanka učinka. V nekaterih drugih primerih pa lahko hrana omili neželene učinke zdravljenja z zdravili, zato je pomembno da ta zdravila jemljemo skupaj s hrano.

Vse interakcije niso »klinično pomembne«, kar pomeni, da se ne izrazijo v tolikšni meri, da bi bilo potrebno prilagajati režim odmerjanja zdravila, medtem ko nekatere pomembno vplivajo na učinkovitost in varnost zdravljenja z zdravilom. V nadaljevanju bodo predstavljena živila in najpogosteje uporabljene zdravilne učinkovine, katerih sočasno jemanje se odsvetuje.
 

 

GRENIVKA

Grenivka ali njen sok vplivata na metabolizem nekaterih zdravil, kar se lahko odrazi v povečanem ali zmanjšanem učinku zdravil. Uživanje grenivkinega soka se odsvetuje ob sočasni terapiji z zaviralci kalcijevih kanalčkov (amlodipin, nifedipin, …), nekaterih statinov (atorvastatin, simvastatin), antidepresivih, peroralnih hormonskih kontraceptivih, nekaterih antiepileptikih in ter pri zdravilih, ki se uporabljajo za preprečevanje zavrnitve presajenega organa. Zaradi suma na pomembne interakcije se odsvetuje tudi sočasna uporaba grenivkinega soka z zdravili za zdravljenje erektilne disfunkcije (sildenafil).


 

ZELENA ZELENJAVA

 

Zelena solata, špinača, ohrovt in ostala zelenjava zelene barve vsebujejo vitamin K, ki sodeluje v procesu strjevanja krvi. Pri jemanju zdravila proti strjevanju krvi (varfarin) je tako priporočljivo zmanjšati vnos zelenjave, bogate z vitaminom K. 

ČESEN

 

Sočasno uživanje česna in zdravil, ki povzročijo zmanjšanje strjevanja krvi (antikoagulantna zdravila, pa tudi nesteroidni antirevmatiki), poveča tveganje za nastanek krvavitev.

  

ŠENTJANŽEVKA

Šentjanževka lahko okrepi presnovo številnih zdravilnih učinkovin, zaradi česar je učinek teh zdravilnih učinkovin močno zmanjšan ali celo izničen. Povečana razgradnja lahko traja še dva tedna po prenehanju jemanja šentjanževke. Šentjanževki se je potrebno izogibati npr. ob uporabi zdravil za preprečevanje nastanka krvnih strdkov, peroralnih hormonskih kontraceptivov, digoksina, teofilina, nekaterih zdravil za zdravljenje raka in AIDSA, določenih imunosupresivov, simvastatina (zdravilo za zniževanje maščob v krvi) ter nekaterih zdravil za zdravljenje epilepsije, migrene in ob uporabi določenih antidepresivov.

 

 

MLEKO IN SADNI SOKOVI

Določeni minerali, kot so kalcij, magnezij, železo in cink lahko z nekaterimi antibiotiki tvorijo netopne komplekse. Ti se ne morejo vsrkati v kri zaradi česar je zdravljenje z antibiotiki posledično neučinkovito. Kadar jemljete antibiotike iz skupine fluorokinolonov (ciprofloksacin, levofloksacin in moksifloksacin) ter tetraciklinov (doksiciklin), je potrebna posebna previdnost ob sočasnem uživanju mlečnih izdelkov ter prehranskih dopolnil, mineralnih vod ter sokov, ki vsebujejo omenjene minerale.
 

Podobna previdnost velja tudi ob jemanju zdravil za zdravljenje osteoporoze (bifosfonati), kjer so potrebni časovni zamiki med jemanjem bisfosfonatov in uživanjem teh mineralov.

 

KAVA