Datum: 24. 08. 2017

Poštovani!

Kod nas možete plaćati u eurima i sa bankovnim karticama BA, Maestro, Visa, MasterCard i Karanta lijekove do vrijednosti 15 €.

Budući, da je bankovna provizija kod plaćanja lijekova, skupljih od 15 €, viša od vrijednosti naše usluge, ovakve lijekove ne možete
plaćati bankovnom karticom. Plaćanje takvih lijekova moguće je samo gotovinom.

Hvala za razumijevanje.

Vsa zdravstvena oskrba
na enem mestu

ZDRAVILA IN JETRA

Zdravila in jetra

 

JetraJetra so največja žleza v telesu. Pri odraslem človeku tehtajo okoli 1500 gramov in so edini človeški organ, ki se lahko obnovi sam. Popolna obnova jeter in njihovih funkcij je možna dokler je na voljo vsaj 25 % zdravega jetrnega tkiva. Sodelujejo pri sintezi in razgradnji beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Sintetizirajo in izločajo sestavine žolča, ki sodeluje pri razgradnji maščob in absorpciji vitamina K. Razgrajujejo hemoglobin, toksične snovi in večino zdravilnih učinkovin ter shranjujejo vitamine A, D, E, K in B12 ter železo in baker.

Zdrava / zamaščena jetraKljub sposobnosti obnove lahko jetra prizadenejo številne bolezni. Najpogostejše so zamaščenost jeter, jetrna ciroza, hemokromatoza, Wilsonova bolezen, hepatitis, rak jeter in akutna ali kronična odpoved jeter. Jetrne bolezni povzročajo številne nespecifične simptome (hujšanje, pomanjkanje teka, slabost, bruhanje, rahlo povišana telesna temperatura, splošna oslabelost). Pride lahko tudi do nastanka hormonskih sprememb in zlatenice. Pri odkrivanju jetrnih bolezni je najbolj uporabna ultrazvočna preiskava. Pomagamo pa si lahko tudi z računalniško tomografijo, magnetno resonanco, rentgenom, biopsijo in krvnimi jetrnimi testi.

Jetra presnavljajo oz. metabolizirajo telesu lastne in tuje snovi (zdravilne učinkovine, zdravilne rastline in prehranska dopolnila). Jetrni encimi lahko v procesu metabolizma spremenijo neaktivne oblike zaužitih zdravil v aktivne ali obratno, pretvorijo aktivno obliko zdravilne učinkovine v neaktivno in s tem zmanjšajo delovanje zdravilne učinkovine, lahko pa tudi preoblikujejo nevtralne učinkovine v toksične ali rakotvorne.

Poleg nekaterih zdravilnih učinkovin presnovo zdravil najpogosteje spreminjajo šentjanževka, zeleni čaj, grenivkin sok in alkohol.

ZdravilaNajbolj znana zdravilna učinkovina, ki lahko povzroči jetrno okvaro, je paracetamol. V predpisanih odmerkih gre za zelo varno protibolečinsko zdravilo. Če bolnik zaužije prevelik odmerek hkrati ali v ponavljajočih odmerkih ( 6-10 g na dan 1-2 dni), pa se lahko pojavi toksičnost. Najresnejši toksični učinek je jetrna nekroza. Ta je odvisna od zaužite količine paracetamola in se lahko konča tudi s smrtjo.


PrehranaTudi prehranska dopolnila in zdravilne rastline lahko škodujejo jetrom. Mehanizem delovanja zdravilnih rastlin je pogosto slabo raziskan in zato njihova uporaba ni vedno varna. Prav tako prehranska dopolnila, za to da so prisotna na trgu, ne potrebujejo raziskav učinkovitosti in tudi načini dokazovanja varnosti so manj natančno določeni kot pri zdravilih. Nekateri rastlinski pripravki, ki so ob zaužitju prevelikih količin hepatotoksični so krvavi mlečnik, vrednik, čeladnica, kava kava, sena, gabez in polaj.

Tudi pretiravanje z vitamini in minerali je lahko nevarno. Preveč železa in vitamina A lahko vodi v jetrno okvaro, zato se dodajanje teh elementov s prehrano odsvetuje, če ne gre za pomanjkanje. Tudi sena, ki se sicer uporablja kot odvajalo, lahko ob prepogosti uporabi in prevelikih odmerkih povzroča okvare jeter.

 

Za več informacij prilagam povezavo do knjižice Zdravila in jetra, ki je bila izdana ob Dnevu slovenskih lekarn=> SFD2019.indd

 

 

Povzeto po knjižici Zdravila in jetra.

 

Pripravila: Katarina Novak, mag. farm.
December,  2021