Datum: 24. 08. 2017

Poštovani!

Kod nas možete plaćati u eurima i sa bankovnim karticama BA, Maestro, Visa, MasterCard i Karanta lijekove do vrijednosti 15 €.

Budući, da je bankovna provizija kod plaćanja lijekova, skupljih od 15 €, viša od vrijednosti naše usluge, ovakve lijekove ne možete
plaćati bankovnom karticom. Plaćanje takvih lijekova moguće je samo gotovinom.

Hvala za razumijevanje.

Vsa zdravstvena oskrba
na enem mestu

NAJ VZAMEM ZDRAVILO S HRANO ALI NA PRAZEN ŽELODEC?

S HRANO ALI BREZ?

Zdravila najpogosteje jemljemo v obliki tablet, kapsul ali tekočin skozi usta (per os). To je najbolj primeren in uporabniku prijazen način jemanja zdravil, ki pa je povezan tudi z nekaterimi neugodnimi vplivi. Odsotnost oziroma prisotnost hrane ob jemanju zdravil ima lahko številne vplive na usodo zdravila v telesu – govorimo o medsebojnih učinkih med hrano in zdravili oziroma s tujko o interakcijah. Hrana in pijača lahko zvečata ali zmanjšata učinek nekega zdravila in posledično privedeta do njegove toksičnosti ali popolnega izostanka učinka. Po drugi strani pa se lahko ob jemanju določenih zdravil skupaj s hrano, izognemo nekaterim neželenim učinkom zdravila, s čimer se izboljša prenašanje zdravila.

V nadaljevanju sledi nabor nekaj osnovnih informacij, o pravilni in varni uporabi zdravil, s katerimi pripomoremo k ustreznejšemu in učinkovitejšemu zdravljenju z zdravili.

 

ZDRAVILO ZAUŽIJEMO S KOZARCEM NAVADNE VODE


Zdravilo vzamemo vedno z dovolj tekočine, po možnosti stoje ali sede, da zdravilo ne zaostane v požiralniku. Priporočamo jemanje zdravila s kozarcem navadne vode (približno 2dl). Pogosta napaka pri jemanju zdravil je, če jih zaužijemo z majhno količino tekočine (s požirkom ali dvema). Druge vrste pijač (alkohol, mleko, kava …) so neprimerne za jemanje zdravil, ker lahko kemično spremenijo zdravilno učinkovino ali kako drugače vplivajo na delovanje zdravila.

 

Posebna vrsta tablet so orodisperzibilne tablete, ki se brez žvečenja raztopijo v ustih in jih lahko jemljemo tudi brez vode. Bolniku omogočajo lažje požiranje in enostavnejše jemanje. Orodisperzibilno tableto raztopimo v ustih.

O VPLIVU NEKATERIH DRUGIH TEKOČIN IN HRANE na obnašanje zdravilnih učinkovin v telesu si več preberite tukaj.

 

KDAJ VZETI ZDRAVILO: NA TEŠČE, NA PRAZEN ŽELODEC, PRED JEDJO, MED JEDJO, PO JEDI?

Čas jemanja zdravila glede na obrok hrane je zelo pomemben za doseganje najboljšega učinka zdravila, za zmanjšanje neželenih učinkov zdravila in tudi za redno jemanje zdravila. Jemanje zdravila ob obroku hrane si lažje zapomnimo, kot jemanje ob določeni uri. Vrsta in količina zaužite hrane vplivata na hitrost praznjenja želodca in na začetek delovanja zdravila. Jemanje zdravil s hrano, še posebno, če je trdna, mastna ali vroča, zakasni praznjenje želodčne vsebine in s tem tudi zaužitega zdravila.
 

 • Jemanje zdravila na tešče pomeni jemanje zdravila zjutraj eno uro pred zajtrkom.
 • Jemanje zdravila na prazen želodec pomeni jemanje zdravila eno uro pred jedjo ali dve uri po jedi.
 • Jemanje zdravila s hrano pomeni jemanje zdravila tik pred jedjo, med jedjo ali po jedi.
 • V kolikor proizvajalec v navodilih za uporabo napiše, da se zdravilo jemlje neodvisno od hrane s kozarcem vode, lahko pacient vzame zdravilo ne glede na obrok hrane.
   

Pri posameznih zdravilih so navodila za jemanje zdravila še bolj natančno določena, običajno gre za zdravila, katerih pričakovani učinki so v veliki meri odvisni od prisotnosti hrane. Tovrstna navodila je potrebno še natančneje upoštevati.

 

KAJ PA DROBLJENJE TABLET IN ODPIRANJE KAPSUL?

 


Splošno velja: tablet ne delite, razen če imajo zarezo! Kapsul ne odpirajte, razen če to dovoljuje proizvajalec!

 

 

TABLETE (KAPSULE) S PRIREJENIM SPROŠČANJEM

So posebne vrste tablet, kjer je več posameznih odmerkov združenih v eno zdravilno obliko. Tako se doseže ustrezna koncentracija učinkovine v organizmu za daljši čas (npr 24 ur). Običajno se najprej ob razpadu tablete sprosti začetni odmerek, nato pa se počasi, v določenem času, sprosti še vzdrževalni odmerek. Take tablete pogoltnemo cele s tekočino. Praviloma jih ne smemo deliti, pregristi ali prežvečiti, da ohranjajo svojo zgradbo, ki omogoča nadzorovano sproščanje učinkovine.

V kolikor niste prepričani ali lahko določeno zdravilo jemljete kako drugače, kot da bi popili celo tableto, se o tem raje posvetujte s farmacevtom. Napačno aplicirano zdravilo namreč lahko privede do neželenih učinkov pri zdravljenju ali do neučinkovite terapije.

 

VPLIV FARMACEVTSKE OBLIKE NA MEDSEBOJNE UČINKE

Poznamo več vrst tablet ali kapsul, glede na to, kako se zdravilna učinkovina sprosti iz njih. Iz nekaterih oblik se zdravilna učinkovina sprosti takoj v želodcu, iz drugih se sprošča počasi in šele v tankem ali celo v debelem črevesu. Hrana različno vpliva na isto zdravilno učinkovino, vgrajeno v različne farmacevtske oblike. Zato so tudi navodila za jemanje zdravil glede na hrano, med seboj različna.
 

GASTROREZISTENTNE TABLETE OZIROMA KAPSULE

Glavni namen zaščitne obloge je, da prepreči razgradnjo nestabilne učinkovine v želodčnem soku, ali da zmanjša neugodne dražeče in škodljive učinke zdravilne učinkovine na želodčno sluznico. Če vzamemo te vrste tablet s hrano, se raztapljajo že v želodcu, namesto v tankem črevesu. Posledica je neučinkovitost zdravljenja oziroma in neželenih učinkov na želodcu.

 

POVZETEK KRATKIH PRIPOROČIL ZA JEMANJE ZDRAVIL

    Zdravilo vzamemo s kozarcem navadne vode.

    Upoštevajte navodila proizvajalca zdravila glede jemanja zdravila s hrano ali brez nje.

    Ob jemanju zdravil upoštevajmo navodila- glede prepovedi uživanja alkoholnih pijač.

    Za nasvet o pravilni in varni uporabi zdravila povprašajte farmacvevta v lekarni.

 

 

 

  V kolikor bi imeli še kakšna vprašanja glede uporabe vaših zdravil, se lahko prijavite na storitev PREGLEDA UPORABE ZDRAVIL, kjer vam bodo farmacevti z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja in vam svetovali o pravilni uporabi zdravil. Za več informacij pokličite na številko 07 49 94 735, kjer se lahko naročite na storitev.

  Prav tako vam lahko v lekarni izdelamo OSEBNO KARTICO ZDRAVIL, kjer bodo na enem mestu zbrane vse pomembne informacije o zdravilih, ki jih jemljete.

   

   

  Pripravila:
  Martina Lapuh, mag. farm

  Februar 2023