Datum: 24. 08. 2017

Poštovani!

Kod nas možete plaćati u eurima i sa bankovnim karticama BA, Maestro, Visa, MasterCard i Karanta lijekove do vrijednosti 15 €.

Budući, da je bankovna provizija kod plaćanja lijekova, skupljih od 15 €, viša od vrijednosti naše usluge, ovakve lijekove ne možete
plaćati bankovnom karticom. Plaćanje takvih lijekova moguće je samo gotovinom.

Hvala za razumijevanje.

Vsa zdravstvena oskrba
na enem mestu

Kašelj

Ob prehladnih obolenjih poleg težav z zamašenim nosom največkrat nastanejo težave z dihali, po navadi je to kašelj. Pri težavah s kašljem si lahko pomaga bolnik sam oz. po posvetu s farmacevtom. Ta lahko po pogovoru ugotovi vzrok in naravo kašlja, oceni resnost težave, priporoči obisk zdravnika ali svetuje uporabo zdravila brez recepta in druge ukrepe, ki omilijo kašelj.

Rezultat iskanja slik za kašelj
Kašelj je hiter in sunkovit prodor zraka iz pljuč skozi usta. S tem se iz dihal izloči neželena vsebina kot je prekomerna sluz in tuje snovi. Kašelj je naš zaščitni mehanizem, ki nam omogoča normalno dihanje. Najprej se sproži globok vdih, sledi mu sunkovit izdih, a ga začasno ustavi zapora glasilk, zato se tlak v dihalih poviša. Dovolj zvišan tlak nato odpre glasilke in zrak preleti sapnik s skoraj zvočno hitrostjo.

Kašelj ločimo na suh oz. dražeč kašelj in moker kašelj. Pri suhem kašlju ničesar ne izkašljujemo, tak kašelj nam pogosto povzroča draženje v predelu glasilk in žrela. Pri mokrem kašlju pa izkašljujemo sluz oz. izmeček, kar pa lahko poteka na lahek ali težek način. To lahko občutite kot da se vam nekaj trga iz pljuč. Izmeček je lahko bister, gnojen, obarvan ali neprijetnega vonja.

 

Nefarmakološki ukrepi

Pri vseh težavah s kašljem si lahko pomagate sami s tako imenovanimi nefarmakološkimi ukrepi, ki navlažijo sluznico. Vlažna sluznica je manj razdražena in se lažje bori proti okužbi. Pogosto lahko s temi ukrepi sam prehlad tudi preprečimo. Ti ukrepi so:

  • Rezultat iskanja slik za čajPitje zadostne količine vode ali toplih napitkov (priporočilo je približno 2 l za odraslo osebo, manj pa za osebe, ki imajo težave s srcem ali imajo okužbo spodnjih dihal ali težave z ledvicami).
  • Vlaženje zraka v prostoru (lahko se dodajo tudi eterična olja smreke, evkaliptusa, a ne kadar je prisoten otrok do prvega leta starosti).
  • Inhalacije pare s pomočjo inhalatorjev, čaja v večji posodi, pare v kopalnici.

Delitev zdravil brez recepta

Zdravila pri kašlju delimo glede na težave pri le-tem. Če je kašelj suh, uporabljamo zdravila proti kašlju, ki kašelj mirijo, tako imenovane antitusike. V primeru mokrega kašlja pa uporabljamo zdravila za lažje izkašljevanje, tako imenovane ekspektoranse. Uporaba teh zdravil istočasno ni smiselna, saj če želimo sluz izkašljati, ne smemo zavirati kašlja. Lahko pa se kombinirata le tako, da zjutraj in opoldne uporabimo zdravila za izkašljevanje, zvečer pa zdravila za pomiritev kašlja, da lažje spimo. Sladkorni bolniki morajo paziti, da uporabljajo sirupe in pastile, ki ne vsebujejo sladkorja. Pomembno je, da to omenijo farmacevtu, ki jim bo svetoval pri izbiri ustreznega zdravila.

Zdravila proti kašlju (antitusiki)

Kadar suho kašljamo, nas po navadi to zelo moti in ovira pri delu. Takšen kašelj moramo umiriti, ker nas izčrpava. Za ta namen imamo zdravila brez recepta v obliki sirupov, pastil in tablet. Za otroke do 4. leta so primerni le sirupi, od 12. leta dalje pa se lahko uporabljajo tudi tablete. Zdravila naravnega izvora po navadi vsebujejo izvlečke trpotca, islandskega lišaja, sleza in hialuronsko kislino. Zdravila kemijskega izvora vsebujejo butamiratijev citrat in dekstrometorfan. Kadar sluh kašelj izvira iz žrela ali grla, so bolj primerne pastile za lizanje. Zdravil kemijskega izvora se ne sme kombinirati z zdravili, ki delujejo na centralni živčni sistem kot so antidepresivi, zdravila proti migreni, zdravila za zdravljenje razpoloženja, zdravila proti demenci. Suh dražeč kašelj lahko zdravimo sami so 3 tednov. Če ni izboljšanja, moramo obiskati zdravnika.
 

Rezultat iskanja slik za navadni slez                            Rezultat iskanja slik za Ozkolistni trpotec                           Rezultat iskanja slik za islandski lišaj

 

Zdravila za izkašljevanje (ekspektoransi)

Ta zdravila olajšajo izkašljevanje sluzi in tujkov iz dihalnih poti. Sluz je manj gosta, včasih je je tudi več, če se v njo izloča tekočina. Pomembno pri teh zdravilih je, da se poleg hkrati pije dovolj toplih tekočin. Ta zdravila so primerna za tiste, ki predvsem zjutraj močno kašljajo in čutijo, da imajo nek tujek v pljučih. Kadar so težave blage, so po navadi dovolj zdravila na naravni osnovi, ki vsebujejo izvlečke smrekovih vršičkov, timijana, jegliča ali bršljana. Če pa želimo močnejši učinek zdravila brez recepta, se uporabi zdravilo kemijskega izvora, ki vsebujejo bromheksidinijev klorid, acetilcistein, ambroksol ali gvaifenezin. Samozdravljenje lahko traja do 7 dni. Če se stanje med samozdravljenjem nič ne izboljša ali celo poslabša ali se pridruži povišana temperatura, je potrebno obiskati zdravnika.
 

Rezultat iskanja slik za jeglič                           Rezultat iskanja slik za materina dušica                           Rezultat iskanja slik za smrekovi vršički

 

 

Posebna opozorila

  • Če imate katero od kroničnih bolezni: astmo, kronično obstruktivno pljučno bolezen, kronični bronhitis, kronično popuščanje srca, refluks, vam samozdravljenje odsvetujemo.
  • Doječe matere in nosečnice naj farmacevta opozorijo na svoje stanje in se samozdravijo samo, če imajo suh dražeč kašelj.

 

28.9.2017, Brežice

Tanja Žibret, mag.farm

 

Viri:

  • Sodobna fitoterapija; Samo Kreft in Nina Kočevar Glavač; Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo; Ljubljana, 2013

  • Samozdravljenje; SFD; Ljubljana, 2011

  • https://sl.wikipedia.org/wiki/Wikipedija