Datum: 24. 08. 2017

Poštovani!

Kod nas možete plaćati u eurima i sa bankovnim karticama BA, Maestro, Visa, MasterCard i Karanta lijekove do vrijednosti 15 €.

Budući, da je bankovna provizija kod plaćanja lijekova, skupljih od 15 €, viša od vrijednosti naše usluge, ovakve lijekove ne možete
plaćati bankovnom karticom. Plaćanje takvih lijekova moguće je samo gotovinom.

Hvala za razumijevanje.

Vsa zdravstvena oskrba
na enem mestu

Izdaja zdravil na recept

Izdaja zdravil na recept

 

Recept

 

 

Ko vam zdravnik po pregledu v svoji ambulanti predpiše zdravilo, v roke praviloma ne dobite več papirnatega obrazca, ampak vam predpiše zdravila na elektronski recept. Izjeme so nujna medicinska pomoč, kjer vam zdravnik načeloma še zmeraj predpiše zdravilo na papirnat receptni obrazec, poseben zdravniški recept, ki se izdaja v dvojniku in osebni zdravniški recept.

 

 

Da v lekarni, ki jo obiščete z namenom, da bi dobili predpisana zdravila, ne bi prihajalo do neželenih situacij zaradi nepoznavanja pravil, vam podajamo kratek nabor najbolj pogosto postavljenih vprašanj. Na področju predpisovanja zdravil na recept je zaradi elektronskega predpisovanja, kar nekaj novosti.

 

 • V ambulanti so mi rekli, da je že vse urejeno in naj kar stopim v lekarno, kjer bom dobil svoja zdravila. Vendar mi niso dali nobenega papirja, recepta…, tukaj imam le kartico zdravstvenega zavarovanja.

Seveda. Zdravnik je zdravila, ki jih potrebujete vpisal v elektronski sistem, do katerega v lekarni lahko dostopamo s pomočjo vaše kartice zdravstvenega zavarovanja (KZZ). KZZ je namreč ključ za vstop v sistem, kjer so zapisana vaša zdravila, ki vam jih lahko izdamo in svetujemo o njihovi uporabi.

 

 • Že nekaj časa nazaj sem bil v ambulanti, kjer so mi predpisali zdravila, a jih do danes še nisem prevzel. Jih lahko dvignem danes?

Odvisno od tega, kdaj ste bili v ambulanti in od tega, kaj vam je zdravnik predpisal. Veljavnost večine receptov je 30 dni. Izjema so recepti, na katere so predpisani antibiotiki. Ti so veljavni 3 dni od predpisa. Ravno tako posebni zdravniški recepti, ki so veljavni 5 dni od predpisa. Rok veljavnosti začne teči naslednji dan po predpisu.

 
 • Na obnovljivem letnem receptu imam predpisano redno terapijo. Vem, da vseh izdaj še nisem prevzel in imam tako pravico še do enega dviga zdravil. Ne razumem zakaj mi pravite, da jih ne morem več dvigovati.

Vaš recept je zapadel. Obnovljivi recept velja namreč eno leto od predpisa, s tem, da mora biti prva izdaja izvršena v 30 dneh od predpisa. Če v času (1 leto od predpisa) niste dvignili vseh predpisanih izdaj, vam je recept propadel. Svetujem vam, da stopite do svojega zdravnika in se z njim dogovorite o predpisu zdravil, ki jih potrebujete.

 
 • Zdravnik mi je predpisal zdravilo, ki ga moram sicer doplačati, a mi je ob prejšnji izdaji farmacevtka v lekarni ponudila zdravilo brez doplačila. Lahko tudi danes dobim to zdravilo?

Lahko, predpisano zdravilo je namreč na listi medsebojno zamenljivih zdravil (MZZ). To pomeni, da je bilo na osnovi študij mogoče z veliko verjetnostjo napovedati, da sta zdravili enako kakovostni, varni in učinkoviti. Tako zdravilo vam lahko zamenjamo in izdamo zamenljivo zdravilo brez doplačila.

 
 • Predpisano imam zdravilo za katerega je potrebno doplačati. Zdravilo nujno potrebujem, a zanj ne želim doplačati. Mi lahko ponudite kakšno drugo zdravilo brez doplačila?

V tem primeru vam zamenjave v lekarni ne moremo izvršiti. Predpisano zdravilo je s seznama terapevtskih skupin zdravil (TSZ). To so skupine zdravil, ki so namenjene zdravljenju iste bolezni. Imajo primerljivo klinično učinkovitost, varnost, farmacevtsko obliko in način uporabe, vendar ne vsebujejo iste učinkovine. Vaše zdravilo je torej del TSZ in ni na listi MZZ, torej vam ne morem ponuditi zdravila brez doplačila.
Svetujem vam, da stopite do zdravnika, ki vam je zdravilo predpisal. Z njim se pogovorite, če je za vas primerno katero od zdravil brez doplačila, ki naj vam ga predpiše.

 

Še nekaj dodatnih informacij

 • Določenih dragih zdravil in zdravil, ki niso pogosto v uporabi, oziroma so namenjena predvsem individualni terapiji, običajno nimamo na zalogi. V kolikor je zdravilo dobavljivo na slovenskem tržišču, ga na podlagi predpisanega recepta dobavimo v čim krajšem možnem času.

 • Zdravilo, katerega nabavna cena pakiranja ob izdaji oziroma ob prvi izdaji na obnovljivi recept presega 200 €, se izdaja za obdobje do največ enega meseca.

 • V primeru, da imate predpisana zdravila, ki jih običajno nimamo na zalogi, vam svetujemo, da se predhodno pravočasno zglasite v lekarni (oziroma nas pokličete). Le tako vam lahko zagotovimo, da bo zdravilo pravočasno na voljo.

 • Za magistralne izdelke, ki jih izdelujejo pod posebnimi pogoji izdelave, ali pa vsebujejo sestavine, ki jih lahko naročajo zgolj določene bolnišnične lekarne, vam (na podlagi recepta), zagotovimo dostavo v našo lekarno.

 • V naši lekarni, poleg izdaje in svetovanja o zdravilih na recept in brez recepta, izdelujemo tudi magistralne pripravke (kreme, mazila, pudri, tekočine, kapljice za oči, sirupi,…), ki jih zdravniki predpišejo za namene individualne terapije. Na podlagi predpisanega zdravniškega recepta  izdelujemo tudi pripravke s kanabidiolom in dronabinolom ter protibolečinske mešanice v elastomernih črpalkah. Ker zdravilo izdelamo za vas po predpisu zdravnika, ga nimamo na zalogi. S farmacevtom se dogovorite za ustrezen termin prevzema zdravila glede na čas, ki je potreben, da to zdravilo za vas pripravimo.

 • V naši lekarni imamo usposobljene magistre farmacije za pregled uporabe zdravil (PUZ) in izdelavo osebne kartice zdravil (OKZ).

 

Upamo, da vam bo nabor informacij koristil. Vsekakor pa smo vam na voljo v naših lekarnah v okviru obratovalnih časov, tudi s pomočjo telefona in elektronske pošte.
 

 

Martina Lapuh, mag. farm
Brežice, april 2018