Datum: 24. 08. 2017

Poštovani!

Kod nas možete plaćati u eurima i sa bankovnim karticama BA, Maestro, Visa, MasterCard i Karanta lijekove do vrijednosti 15 €.

Budući, da je bankovna provizija kod plaćanja lijekova, skupljih od 15 €, viša od vrijednosti naše usluge, ovakve lijekove ne možete
plaćati bankovnom karticom. Plaćanje takvih lijekova moguće je samo gotovinom.

Hvala za razumijevanje.

Vsa zdravstvena oskrba
na enem mestu

ČIŠČENJE JETER S POMOČJO RASTLINSKIH IZVLEČKOV

PEGASTI BADELJ
ŠISANDRA

ČIŠČENJE JETER S POMOČJO RASTLINSKIH IZVLEČKOV

V jetrih poteka 60 % vseh metaboličnih procesov, proizvajajo žolč in delujejo kot skladiščni organ za glukozo, glikogen in železo. Imajo izredno moč obnavljanja. Lahko se popolnoma obnovijo tudi, kadar je ostala le še četrtina neprizadetega tkiva.

Med rastlinami, ki jih uporabljamo za zaščito in hitrejšo obnovo jeter, sta pomembna predvsem pegasti badelj in šisandra.

 

PEGASTI BADELJ (Silybum marianum)

PEGASTI BADELJPegasti badelj uporabljamo za preprečevanje in zdravljenje poškodb jeter, ki nastanejo zaradi alkohola ali strupov, pri motnjah delovanja jeter, cirozi in zamaščenih jetrih.

Največkrat kot drogo uporabljamo zrele, posušene, rjavkasto lisaste plodove. Uporabljajo se tudi sveži ali posušeni nadzemni deli rastline, ki jih naberemo ob času cvetenja.

Plod pegastega badlja vsebuje 1,5 do 3 % silimarina. Silimarin je slabo topen v vodi, zato uporaba vodnih izvlečkov , kot je na primere čaj, ni primerna. Bolj učinkovita je uporaba pripravkov, ki vsebujejo koncentriran izvleček badlja, vendar tudi v tem primeru silimarin težko prehaja iz prebavnega trakta v kri.

Pegasti badelj naj bi deloval na več načinov pri obnovi jetrnih celic. Sestavine iz pegastega badlja naj bi posredno spodbudile obnavljanje jetrnih celic. Silimarin naj bi vplival na lastnosti membrane jetrnih celic na tak način, da skoznje ne bi mogli prehajati strupi. Lovil naj bi proste radikale v jetrnih celicah in tako ščitil jetra.

Pripravki iz pegastega badlja pri otrocih niso bili preizkušeni, zato ni podatkov o učinkovitosti in varnosti zdravilne rastline pri tej populaciji. Uporaba se zaradi tega odsvetuje.

Uporaba pegastega badlja je odsvetovana tudi v času nosečnosti in dojenja, ker ni podatkov o varnosti uporabe v tem obdobju.

 

ŠISANDRA (Schisandra chinensis)

ŠISANDRA

Šisandra je zdravilna rastlina, katere plodovi v kitajski tradicionalni medicini uporabljajo kot adaptogen, torej za nespecifično krepitev odpornosti telesa.

V raziskavah z živalskimi modeli in v nekaterih predkliničnih raziskavah so uporabili sok iz plodu šisandre in potrdili, da deluje hepatoprotektivno.

V raziskavah so ugotovili, da izvleček šisandre močno zavira encim CYP-3A. To je potrebno upoštevati pri vseh zdravilih, ki se metabolizirajo s tem encimom.

Pripravki iz šisandre pri otrocih niso bili preizkušeni, zato ni podatkov o učinkovitosti in varnosti zdravilne rastline pri tej populaciji. Uporaba se zaradi tega odsvetuje.

 Ker o uživanju šisandre med nosečnostjo ali v času dojenja ni podatkov o varnosti uporabe, je uporaba odsvetovana.

 

 

LITERATURA

  • Kreft S., Kočevar Glavač N. Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. SFD, 2013: 333-337

 

Pripravila:
Katarina Novak, mag. farm., januar, 2022